Leidende principes
De gemeente hanteert altijd de volgende principes; zowel bij de ontwikkeling van beleid en plannen van de gemeente als bij plannen van inwoners, instellingen of ondernemers:
Bodem en water sturend
Bodem en water vormen letterlijk de basis van onze leefomgeving en voor de natuurlijke omgeving. Voldoende en schoon water en een gezonde bodem zijn belangrijk voor ons drinkwater, voor onze voedselvoorziening, de afbraak van broeikasgassen en vormen een basis om op te bouwen. Daarnaast moeten wij bij de inrichting van onze leefomgeving rekening houden met de gevolgen van klimaatverandering, zoals hittestress, verdroging en extreme buien. De ‘functie volgt bodem’ is daarmee dus sturend. Dat betekent ook dat alleen functies mogelijk en wenselijk zijn die passen bij de locatie.
Inclusief en toegankelijk
Mensen met een beperking moeten zoveel mogelijk dezelfde dingen kunnen doen als mensen zonder beperking. Het streven naar een veilige en obstakelvrije openbare ruimte, mogelijkheden voor ontmoeting en toegankelijke voorzieningen is dus vanzelfsprekend. Bij alle plannen en ontwikkelingen houden we rekening met de maatschappelijke opgaven en streven we naar inclusieve oplossingen volgens het principe Design for All (ontwerp voor iedereen). Het principe betekent niet dat ontwikkelingen die niet inclusief gemaakt kunnen worden, geen doorgang kunnen vinden. Er zal altijd naar redelijkheid worden gekeken, bijvoorbeeld kosten in vergelijking met baten, waarbij gestart wordt met een zo inclusief mogelijk ontwerp.
Veilig en gezond voor mens, plant en dier
In een veilige en gezonde leefomgeving worden mensen uitgenodigd tot beweging, ontmoeting en ontspanning. Ook wordt positieve gezondheid bevorderd. Onveilige en ongezonde situaties proberen we zoveel mogelijk te voorkomen. Daarnaast houden we ook rekening met een goede leefomgeving voor planten en dieren.
Meervoudig en zuinig ruimtegebruik
Er zijn nu en in de toekomst meer claims op de beschikbare ruimte dan deze ruimte toelaat. Er is behoefte aan meer woningen. Er is meer ruimte nodig om water op te vangen en meer behoefte aan ruimte voor groen. De landbouwtransitie kent ook een ruimtelijke opgave. De bevolkingsgroei maakt daarnaast dat er meer mensen gebruik maken van de openbare ruimte om zich te verplaatsen en te recreëren. Dit betekent dat wij zuinig, efficiënt en waar mogelijk multifunctioneel gebruik maken van de beschikbare ruimte in onze gemeente.