Hoofddoelstellingen en kerndoelen
Op basis van de leidende principes kent de omgevingsvisie 3 hoofddoelstellingen en 10 kerndoelen. In hoofdstuk 5 worden de kerndoelen – in willekeurige volgorde – uitgewerkt en van een aanpak voorzien. In hoofdstuk 6 wordt dit toegepast op de deelgebieden die we voor Vught hebben benoemd.
De leefomgeving is toegankelijk, gezond en veilig, zowel voor mens, dier als plant
Vught streeft naar een leefomgeving die gezond, veilig en duurzaam is. Dit betekent dat alle bewoners en gebruikers kunnen wonen, werken en leven in een omgeving die groen is, waar geen onaanvaardbare geluidsoverlast is, met een gezonde bodem, gezonde lucht en gezond water. We maken de leefomgeving bestand tegen klimaatverandering. Er is ruimte om te bewegen en te ontmoeten. We werken hieraan via de volgende kerndoelen:
- Vught is leefbaar, schoon, gezond en veilig.
- De leefomgeving is klimaatadaptief, natuurinclusief en biodivers.
- De leefomgeving stimuleert ontmoeten, bewegen en een gezonde levensstijl.
- Vught is zoveel mogelijk energieneutraal met lokale en duurzame energieopwekking.
Wonen, werken en voorzieningen zijn in balans en iedereen kan meedoen
Vught streeft naar evenwichtig opgebouwde kernen waarin wonen, werken en voorzieningen met elkaar in balans zijn en waar iedereen kan meedoen. Een duurzaam ingerichte woonomgeving van goede kwaliteit, waarin men elkaar kan ontmoeten. Er is bedrijvigheid en werkgelegenheid passend bij de schaal en identiteit van Vught. Initiatieven van inwoners, organisaties en ondernemers zijn welkom. Er zijn goede en toegankelijke verbindingen tussen kernen, wijken en omliggende steden en dorpen. We werken hieraan via de volgende kerndoelen:
- Er is voldoende woonruimte voor alle doelgroepen.
- De dorpskernen hebben elk hun eigen identiteit en voldoende voorzieningen.
- Er is ruimte voor bedrijvigheid.
Er is een goede balans tussen gebruik en bescherming van de natuur, bodem, water en lucht
Vught heeft een aantrekkelijk, afwisselend en groen landschap met belangrijke natuurlijke, landschappelijke, stedenbouwkundige en cultuurhistorische waarden. De ambitie is een levendig buitengebied met ruimte voor alle bewoners en gebruikers (zoals agrariërs) en met veel verschillende functies. Daarnaast is ruimte nodig voor de ontwikkeling van natuur, opwekking van energie, aanplant van bossen en voor waterberging. In een economisch sterk buitengebied zijn verschillende functies met elkaar in balans. Daarbij is het uitgangspunt dat de goede functies op de juiste plek komen. Ofwel: een goede balans tussen het gebruik, de natuur, de leefbaarheid en de kwaliteit van landschap, bodem, water en lucht, waarbij water en bodem sturend zijn. We werken hieraan via de volgende kerndoelen:
- De agrarische sector is toekomstbestendig in economisch -, klimatologisch -, circulair - en natuurinclusief opzicht.
- De landschappelijke, cultuurhistorische en stedenbouwkundige kwaliteiten blijven behouden of worden versterkt.
- Er zijn voldoende mogelijkheden voor kwalitatief hoogwaardige recreatie.